Zagun İş Güvenliği Ekipmanları

S Tipi Güvenlik Ağları

S Tipi Güvenlik Ağları

S tipi güvenlik ağı, projenin mimari yapısına bağlı olarak geniş galeri boşluklarında kullanılmakla birlikte asansör, mekanik, elektrik vb. Küçük boyutlu boşluklarda daha sıklıkla kullanılmaktadır. S tipi güvenlik ağı standartlarda belirtilen en karakteristik özelliği bir kenar ipine sahip olmasının gerekliliğidir (Şekil 2). Bir S tipi Güvenlik ağının ilgili standartlar kapsamına girebilmesi için alanının en az 35 m2 ve kısa kenarının 5 mt olması gerekir.

Sınır değerlerden ufak olan küçük S tipi güvenlik ağlarının uygulanabilir olduğu yerlerde Kurulum ve güvenlik esasları ulusal düzenlemelere göre belirlenir (TS 1263-2, 2015). Burada belirtilmelidir ki ülkemizde küçük S tipi güvenlik ağı için herhangi bir ulusal düzenleme bulunmamaktadır. Bu durum, sektörde küçük boyutlu boşlukları korumak İçin çoklukla kullanılmakta olan bu tarz güvenlik ağlarının üretim, montaj ve deney Aşamalarında kontrolsüzlüğe yol açmış bulunmaktadır.

Güvenlik filesi bağlantıları, yapı ile arasındaki boşluklar 100 mm’yi Aşmayacak şekilde gerçekleştirilmelidir. Ağlar bindirmeli olarak yerleştirildiği zaman ssgari bindirme uzunluğu 2 metre olmalıdır

Güvenlik filesi, bağlama ipleriyle karakteristik yükünü taşıyabilecek özellikteki Kanca noktalarına bağlanmalıdır. Kanca noktaları arasındaki mesafe 2,5 metreden az Olmalıdır.ı

TSE EN 1263-1 standartlarına uygun olan montaj malzemeleri, Bilezikli Dübel 10×90 Eta belgeli, veya 10×75 Beton vidası Eta belgeli, Bolt Kulağı EN 795A sertifikalı, Mapa. Bunların dışında kapalı kanca , açık kanca vs kullanılması sakıncalı ve risklidir.

Ülkeden ülkeye farklılık gösteren yükseklik kavramı Avrupa’da 1,8 m, Amerika’da 1,2 m olarak belirlenmiştir. Düşüldüğünde yaralanma riski olan her nokta yüksektir. Hangi yükseklikten sonra koruyucu donanım zorunluluktur? Her ne sebeple olursa olsun 1,2 m üzerine çıkıldığında koruyucu donanım kullanılması gerekir. Bu nedenle güvenlik ağı kullanılan sisteme göre riski en düşük mevcut yüksekliğe konulmalıdır. Bunun dışında güvenlik filesi çalışma bölgesinin maksimum 7 metre altında olmalıdır.

Benzer İçerikler

Halil Rıfat Paşa Mah.Perpa Ticaret Merkezi B Blok Kat : 10/11 No.1583 Okmeydanı-Şişli-İstanbul